A megoldásokról

Az előző részekben bőségesen fejtettem ki a spirituális krízis főbb elemeit, a kundalini szindrómától kezdve a megszállottságig.  

Engem a saját folyamatom átélésekor megnyugtatott az a tudat, hogy a tünetek nem egy titokzatos betegség miatt jelentkeznek, hanem a fényesedés, az ébredés, a belső átalakulás jelei. 
Ezek a jelek, mint ahogyan az előző cikkekben kifejtettem, nagyon sokrétűek, változó intenzitásúak és bár sok hasonlóságot és azonos elemet mutatnak, mégis azt kell mondanom, minden embernél más lefolyásúak. 
Mivel számos különböző intenzitású változat létezik, ezért a megoldások , a szükséges segítség mértéke is változó és teljesen az egyénre és a helyzetére szabott.Egyes esetekben elegendő, ha a válságot átélő személy a helyzethez illő támogatást kap, máskor rokonok, családtagok, vagy támaszt adó csoportok bevonása is szükséges. Megesik, hogy különösen drámai a folyamat, ilyenkor szakértő terápiás segítség is kell. 
Nagyon fontos, hogy felmérjük pontosan a krízis természetét, így rugalmas és kreatív módon tudjuk a pontosan megfelelő segítséget nyújtani. 

Első lépés az alapos felmérés, beszélgetés. Megállapítjuk közösen, hogy honnan indulunk.
Talán nem is kell ecsetelni ennek az első lépésnek a fontosságát.  A nyitott és bizalommal teli kapcsolat elengedhetetelen feltétel. Rendkívül fontos, hogy  az illető személy annyira pontosan, őszintén és részletesen mondja el a történetét , amennyire csak lehetséges, amennyire  az adott körülmények között képes. Később ez a bizalom az egyik legfontosabb terápiás eszköz lesz.  Itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy a terapeuta saját élményű folyamata nélkül nehéz ezen a folyamaton végigvinni bárkit. Ha kíváncsi vagy rá, hogy ez velem hogyan történt, akkor itt hamarosan egy videót fogsz erről találni. A terapeuta  a rendkívüli tudatállapotokról szerzett személyes éményből és belső munkából származó biztos tudása, az emberi törődése , empátiája, a személyes integritása segítségével, a krízist elszenvedő személyt  biztos kézzel segíti át a saját folyamatán.  
Tisztázni szükséges, hogy kell e hagyományos orvosi kezelés, vagy elegendő a transzperszonális terápia alkamazása. 
Magam minden  esetben javasolok orvosi szakvélemény kérést. Nem szabad figyelmen kívül hagyni az orvosi figyelmet igénylő betegségeket, úgymint fertőzések, daganatok vagy az agy keringési rendellenességei.

Ha az orvosi vizsgálatok eredménye negatív, akkor elkezdjük a segítő, integráló folyamatot. Először is lényeges az illető attitűdjének ismerete.  Elengedhetetlen, hogy nyitott legyen arra az elképzelésre, hogy a probléma a saját lelkében gyökerezik, ne vetítse azt ki, ne hibáztasson másokat, vagy a világon mindent és mindenkit a saját nehézségeiért. Természetes elvárás a segítő folyamatban, hogy a krízist átélő személy, hajlandó legyen újra, az erőteljes élményekkel szembenézni.

Majd megállapodunk a közös elképzelésekben a terápiás munka elején. Meg kell állapodnunk abban, hogy a helyzetet nem egy betegség okozza, hanem az egy gyógyító, átalakító folyamat része.  Minden felmerülő élményt vagy tapasztalást – legyen az élettörténeti, méhen belüli, vagy bármilyen transzperszonális- a lélek normális alkotóelemeként célszerű elfogadni. 

Két kategóriába soroljuk a segítő eseményeket. A megoldás mindig a két stratégia megfelelő helyen és időben való alkalmazása. Az első kategóriába tartoznak azok a technikák és eljárások, melyek megkönnyítik a folyamatot, együttműködnek a benne rejlő gyógyító lehetőségekkel. Ilyenek a meditáció számos fajtája, pl, mozgás éneklés. Erősebb élményekkel és nagyobb hatással jár a spirituális gyakorlás, ahol a hangos zenére szabadon ki lehet fejezni az érzéseket a testi energiákat- sírással, kiabálással, testmozgással- a folyamat természetes ívét követve. Álommunka, rajzolás, festés és naplóírás mind része ennek a terápiás munkának. Mindenképpen ezeket részesítem előnyben. 

A második kategóriába azok az eljárások tartoznak, melyek lassítják a folyamatot. Ezek akkor kerülnek elő, amikor a krízist átélő személynek, a mindnennapi élet keretei között kell helytállnia és a körülményei nem kedveznek az élményekkel végzett munkának.
Ilyenkor átmenetileg fel kell függeszteni minden meditációt és a spirituális gyakorlás fent említett fajtáit is. Az étrend megváltoztatása a földelés irányába, azaz a vegetáriánus , szattvikus étrend felfüggesztése a nehezebb ételek irányába fordulással,  a kétkezi munka pl a kertben, a meleg fürdők, a fizikai megterhelés segíthet. Kerülni kell a folyamatot begyorsító helyzeteket, zsúfolt terek, hangos zene, zajos környezet. Kifejezetten megerőltető helyzetekben enyhe, természetes nyugtatószerek, mint pl méz, macskagyökér, citromfű, egyéni érzékenységtől függően, fontos segítség lehet.

Figyelmeztetés!

A spirituális válságot átélő személyek gyakran tapasztalják, hogy alkohol vagy nyugtatószerek használatával, azaz a folyamat lassításával, a nehéz érzelmi és fizikai tünetek elnyomásával elviselhetőbb a folyamat. Itt a hozzászokás veszélyének teszi ki magát az aki ezekkel a szerekkel él. 

A spirituális krízis kezelése összetett, nagy gyakorlatot és személyes élményt kívánó feladat a terapeuta részéről. Javaslom, mindenképp szakembert felkeresni! A teljes folyamat hónapokig tarthat, mélységekkel és magasságokkal tarkítva. A helyesen végigvitt és feldolgozott spirituális krízis MINDIG! egy új személyiséget, új nézőpontokat eredményez, mely  az élet sikeresebb, természetesebb megélését hozza magával.

Amennyiben magadra ismertél a cikkek folyamán bármikor, és szakértő segítséget kérsz, fordulj hozzám bizalommal. Segítek neked! Várlak szeretettel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .